.

Phodopus sungorus (Krečík džungarský)

Třída:Mammalia (savci)
Řád:Rodentia (hlodavci)
Podřád:Myomorpha (myšovci)
Čeleď:Cricetidae (křečkovití)
Rod:Phodopus
Druh:Phodopus sungorus

Poprvé popsal:
??????? v roce ????

Výskyt:
Západní Sibiř, do výšky 1000 m n. m.

Velikost:
Tělo 70 - 100 mm, ocas 5 - 10 mm

Chov a odchov:
Křečíci džungarští jsou aktivní především po setmění. V přírodě v zimě přezimují, mění se jim zbarvení srsti na bílé nebo skvrnité se třemi podélnými pruhy. Nejlepší je chovat P. sungorus v páru nebo jednotlivě, jsou poměrně nesnášenliví. Gravidní samice je lepší od samce oddělit. Jako podklad se nejvíce osvědčili hobliny, na stavbu hnízda seno, samozřejmostí by měla být v teráriu napáječka. Potrava se může skládat ze semen, hmyzu, ovoce, zeleniny, oříšky a vařeného masa. Po graviditě dlouhé 18 - 23 dní se rodí 5-12 slepých mláďat, která dospívají ve 4 - 6 měsících. Průměrně se dožívají 2 - 4 roky.

Poznámky:
V zajetí se celkem snadno množí, dále se často chovají P. roborovskii a P. campbelli.

Fotografie:
Po kliknutí se fotografie otevře ve větším rozlišení.



Přejít do rubriky:
Nabídka/poptávka - podívejte se, zda jsou k odběru mláďata

Ostatní savci (Mammalia):
Čeleď (familia) : Muridae (myšovití)
Druh (species) : Acomys cahirinus [3969]
Druh (species) : Mus musculus [3566]
Druh (species) : Rattus norvegicus [2216]
Čeleď (familia) : Cricetidae (křečkovití)
Druh (species) : Mesocricetus auratus [2123]
Druh (species) : Phodopus sungorus [2169]

Nahoru
Copyright © 2005 - 2008 Uroboros | E-mail:uroboros@inbox.com | Mapa webu.
Publikování nebo šíření obsahu webu Uroboros.xf.cz je bez písemného souhlasu autora zakázáno.